In het relatief korte bestaan van het wijnhuis Gróf Buttler is er veel gebeurd op de Nagy-Eged bij Eger. In 1999 stichtte de Hongaarse IT tycoon Bukolyi de wijnmakerij en reeds in 2010 was hij gedwongen zijn bedrijf te verkopen aan een andere Hongaarse tycoon, Gábor Kovács, onder meer eigenaar van het bekende restaurant Kogart in Budapest.
In de eerste 11 jaren van het bestaan van de wijnmakerij werd deze beroemd om haar absolute topwijnen als de terroir cuvèe Egri Bikavér (Stierenbloed), gemaakt van cabernet sauvignon, cabernet franc, blaufrank (kékfrankos), kadarka en merlot, allen afkomstig van het terroir Nagy-Eged. Begin 2011 verlieten vader en zoon Bukolyi het wijngoed. Met knallende deuren en een hoop modder gooien naar de nieuwe CEO van het bedrijf, de bekende wijnschrijfster Ágnes Herczeg.
De Bukolyi's maakten wijnen die uitgroeiden tot cultwijnen: drastisch bijgegroeide druiventrossen, geselecteerd op hoogte. Weinig sulfiet, geen andere toevoegingen. Geen technologische hoogstandjes, kortom puristische wijn. En succesvol. Toch werden er kruiwagens vol geld de berg op gezeuld en bleek de wijngaard steeds verliesgevend. Gábor Kovács bood naar het zich liet uitzien uitkomst: hij kocht het wijnhuis en liet vader en zoon Bukolyi verder werken aan hun ideaal. Toch bleek de samenwerking met Ágnes Herczeg voor hen geen optie, en verlieten zij de wijngaard om elders op de berg op nieuw te beginnen. Dit nieuwe begin is eveneens omstreden: ondanks protesten van andere wijnbouwers wijken zij niet van hun plan om op de bijna heilig verklaarde berg een wijngoed te bouwen. Bebouwing van de berg is vanwege de weinig beschikbare gronden een gruwel in de ogen van wijnbouwers in de regio. Kortom, stof genoeg voor fikse rellen op de Nagy-Eged.
In tegenstelling tot vader Bukolyi is Ágnes Herczeg een open warme persoonlijkheid die het op zich genomen heeft om Gróf Buttler een wedergeboorte te laten ondergaan, en er oorspronkelijke wijnen te gaan maken die haar plaats zullen weten te vinden op de Hongaarse- als de exportmarkten. Zij leidde ons rond op de terroirs van Gróf Buttler, de Szárkas Tető en de Nagy-Eged. Prachtige wijngaarden, 36 hectare in totaal, waar bijna alles met de hand wordt gedaan.
De lijn zoals uitgezet door de Bukolyi's wordt door Ágnes Herczeg voortgezet, maar in plaats van het goedkopere "B" label wordt er nu naarstig gewerkt aan een nieuwe range, de "GB". De jonge wijnmaker Károly Adamovich is verantwoordelijk voor deze lijn die zowel rode- als witte- en rosé cuvèe's en een Cabernet Sauvignon omvat en eind augustus op de markt zal verschijnen. Het ontwerp voor de etiketten getuigen van een modern design, geschikt voor de internationale markt. De premium wijnen in de Gróf Buttler reeks worden nu door Péter Benedek gemaakt. Benedek is afkomstig van het familie-bedrijf Benedek Pince uit Gyöngyöstarján in de Mátra wijnregio.
Ágnes Herczeg heeft het volste vertrouwen uitgesproken naar de twee jonge wijnmakers, die ieder verantwoordelijk zijn voor hun "eigen" lijn. De één maakt wijnen traditionele wijze, terwijl de ander het gebruik van moderne technologieën niet uit de weg zal hoeven te gaan. Zij werken onafhankelijk van elkaar en zullen zo twee totaal verschillende gezichten tonen van de wijnmakerij en de mogelijkheden om kwaliteitswijnen te produceren in verschillende prijsklassen.
Ook eigenaar Gábor Kovács heeft vertrouwen in de toekomst: er wordt een nieuwe wijnmakerij gebouwd, begin volgend jaar moet het nieuwe hoofdkwartier betrokken kunnen worden, maar al dit jaar zullen de druiven al verwerkt kunnen worden in het nieuwe gebouw.
Uiteraard blijven we nieuwsgierig naar de ontwikkelingen bij Gróf Buttler, maar bovenal zijn het de wijnen waar we benieuwd naar wijn: zullen de investeringen van Kovács, het runnen van het bedrijf door Heczeg en het maken van de wijn door de veelbelovende jonge wijnmakers Adamovich en Benedek het succes brengen waar zo hard aan gewerkt wordt? Dit najaar is de aanvang van een "nieuwe" Gróf Buttler. Spannend.