Blogarchief

woensdag 15 september 2010

PANNONHALMA - WIJNHUIS VAN HET JAAR 2010 - WORKSHOP OP KLASSIEK EUROPA






PANNONHALMA ABDIJ WINNAAR TITEL “WIJNHUIS VAN HET JAAR 2010” OP KLASSIEK EUROPA IN NOORDWIJK, 3 OKTOBER 2010

Dit jaar heeft het wijnevenement Klassiek Europa als gast het Hongaarse wijnhuis Pannonhalma Apatsági Pincészet van de Benedictijner Abdij van Pannonhalma, winnaar van de prijs “Wijnhuis van het jaar 2010”. Tijdens een workshop, gegeven door Dhr. Tamás Illés van Pannonhalma, krijgt het wijnmaken in Hongarije, en in het bijzonder de wijnen van Pannonhalma, de ruime aandacht.

Als waardering voor het werk van maatgevende Hongaarse wijnhuizen, is in 2002 de onderscheiding “Wijnhuis van het Jaar” ingesteld. De prijs wordt sinds 2002 uitgereikt door de Borakadémia (Wijnacademie), de Hongaarse Associatie van Wijnmakers en de Nationale Raad van de Wijnregio's. "Wijnhuis van het Jaar" is een onderscheiding die een wijnhuis in zijn geheel beoordeelt, dus niet alleen op een bepaalde wijn of het vakmanschap van een wijnmaker. Er wordt gekeken naar de resultaten die het wijnhuis heeft geboekt, zowel in Hongarije als in het buitenland, en de invloed van het huis op de wijncultuur en het stimuleren van de consumptie van wijnen. Eerder ontvingen Szőlőskert Rt (2002), Tokaj Oremus (2003), Hilltop (2004) Disznókő (2005), Garamvári (2006), Bock (2007), Vylyan (2008) en Szöllősi (2009) de prijs.

De Abdij is het oudste nog wijn producerende klooster van Hongarije. Als sedert 996 worden er hier wijnen gemaakt van de wijngaarden liggend op drie heuvels in de omgeving. In de afgelopen zeven jaar kende de wijncultuur in Pannonhalma een heropleving. In 2003 werd er aan de voet van de Abdij een nieuwe wijnkelder gebouwd, waarin traditie en moderne technologie van wijn maken elkaar vinden. Van de druiven, alle afkomstig van de eigen wijngaarden, worden in de kelders van Pannonhalma jaarlijks zo’n 300.000 flessen kwaliteitswijnen geproduceerd. Het bewaren van traditie en het tegelijkertijd gebruik maken van moderne technologie oogstte waardering bij de vakjury.

In mei van dit jaar heeft de Abdij van Pannonhalma haar nieuwe bezoekerscentrum geopend. Dit nieuwe en moderne gebouw werd ontworpen door het Nederlandse architectenbureau RS Roeleveld-Sikkes Architects.

De Abdij produceert zowel witte als rode wijnen. Nieuw zijn de Olaszrizling 2009 en de Prior 2009.  Uiteraard worden deze wijnen naast de andere wijnen van Pannonhalma tijdens Klassiek Europa in Noordwijk gepresenteerd. De wijnen van Pannonhalma Apatsági Pincészet worden in Nederland geïmporteerd door Miranda Beems Wine Import (
www.mirandabeems.com).

Klassiek Europa, een evenement van het blad Wijnpers vindt dit jaar plaats op zondag 3 oktober in het Palace Hotel te Noordwijk. Op dit grote evenement wordt, naast de diverse masterclasses en workshops, onder andere bekend gemaakt welk dit jaar de beste wijnwinkel van Nederland is, de top 100 van Spaanse wijnen en de uitreiking van de beste wijn door de Spaanse ambassadeur.



Gegevens van Pannonhalma Apátsági Pincészet: http://www.apatsagipinceszet.hu/





Gegevens Klassiek Europa:
Datum                                            :  Zondag 3 oktober 2010
Lokatie                                           :  Palace Hotel in Noordwijk
Tijd                                                 : van 12.00 – 17.30 uur
Informatie & boekingen                  : www.wijnpers.nl/ke
Voor meer informatie, foto’s en pers-contact kunt u contact opnemen met: Miranda Beems, tel. 020-4190779, email: info@mirandabeems.com
Foto’s: http://www.flickr.com/photos/29307213@N03/ -  Engelstalig logo wordt z.s.m. op deze site geplaatst.