Blogarchief

maandag 20 september 2010

Spritzer of liever gezegd Fröccs


Van de week kreeg ik een Heimann "Fuchsli" in mijn handen.  Deze Siller  met een kleur ergens tussen rood en wit in, maar toch geen rosé, leek mij na het proeven uitermate geschikt om als spritzer te nuttigen. Op het terras, in het najaarszonnetje mengde ik een "hosszúlépés" - een grote  stap - en liet wijn verrijkt met het koolzuurrijke spuitwater naar beneden glijden. Niet slecht, hélemaal niet slecht.

Een goede spritzer -fröccs (spreek uit als frötsj)  hier in Hongarije- bevat twee bestanddelen: wijn en spuitwater. Voor een goede fröccs is een goede wijn nodig en ijskoud sodawater. Liever géén mineraalwater, omdat deze meestal een bijsmaak heeft en de koolzuurbellen niet sterk genoeg zijn. Wanneer we de fröccs drinken moeten we de bubbels langs onze slokdarm voelen schrapen. Goede soda komt uit een sifon, neutraal smakend water verrijkt met koolzuur. Het is een genot om de koolzuurpatroon vast te draaien en te voelen hoe het koolzuur zich met groot geweld vermengd met het water in de sifon. Wanneer dit het geval is en de patroon ijskoud is geworden dan is er een goede soda gemaakt. Wanneer er geen spuitwater-fles voorhanden is Spa rood een redelijk alternatief, in Hongarije kan ik Cedrus aanbevelen. 

Een fröccs wordt uitsluitend bereid van een goede wijn. De smaak van de wijn wordt versterkt door de bubbels en in het geval van slechte wijn krijgen we een slechte fröccs. Dit is gewoon zo. Sodawater verdoezelt de kwaliteit van de wijn dus niet. In Hongarije zijn Fröccsen  meestal van witte wijn, alhoewel de Fröccs van rosé sterk aan het opkomen is. Rode wijn gemengd met sodawater is zeldzamer, alhoewel echt niet minder. Vooral in het naseizoen heeft een rode -vörös- Fröccs mijn  voorkeur.  

Reductieve witte wijnen zijn het meest geschikt voor een goede fröccs, gebruik absoluut geen op houten vaten gerijpte wijnen, deze krijgen een bittere smaak. Een lekkere Olaszrizling, een Irsai Olivér of anders een lichte cuvée maken de meest perfecte fröccs. Als "Hosszúlépés" (één dl wijn, twee dl water) of als "Nagyfröccs" -Grote fröccs-  (twee dl wijn, één dl water"). Om een goede rode fröccs te maken neem een lichte rode wijn. Ook hier geldt: weinig hout! Lekker als "Kissfröcss" ( één dl wijn, één dl water) of als grote fröccs.  

De verhoudingen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Het is mogelijk om de wijn een klein soda-oppepertje te geven, of omgekeerd aan een glas water wat wijn toevoegen. Geheel naar eigen smaak. Alleen: Hongaren zijn sedert het midden van de 19e eeuw dè kenners van de perfecte fröccs. In geen ander land staat de wetenschap van het mengen van water bij de wijn op zo'n hoog niveau als hier, maar liefst 16 verschillende verhoudingen zijn "officieel" geregistreerd.


Een fröccs laat zich goed smaken bij het eten. Drink een "Háziúr" -huisbaas- (4 eenheden wijn, één eenheid water) gemaakt met een Irsai Olivér bij een groene salade met tomaten, olijven en blauwe schimmelkaas. Of een lichte rode cuvée als kleine of grote fröccs bij de laatste  barbeque van het jaar. Bij een goelash combineert een kleine rode fröccs van bijvoorbeeld een Zweigelt. Kortom, hier geldt ook weer: naar eigen smaak mengen. Lichte kleuren bij licht eten, donkerdere bij wat kruidiger, zwaarder eten.


Voor vanavond weet ik het al: een rosé gebraden varkenshaas, een salade van tomaten, komkommer, paprika en olijven met feta-kaas en hierbij het het restant "Fuchsli"