Blogarchief

maandag 13 september 2010

WIJNFESTIVAL SZEKSZÁRD 16 - 19 SEPTEMBER 2010

Voor wie het Wijnfestival in Boedapest te ver weg of te nat was is er het aanstaande weekend in Szekszárd het plaatselijke festival  Elk jaar wordt in het derde weekend van september dit festival georganiseerd waar de wijnmakers van deze regio hun wijnen presenteren.


37 wijnmakers uit Szekszárd en Tolna laten hier hun wijnen proeven, waaronder grote namen als Heimann, Vida en Takler maar daarnaast ook als succesvolle kleinere wijnhuizen als Sebestyén.  Jaarlijks wordt dit regionale festival door duizenden wijnliefhebbers bezocht en staat in Hongarije bekend als één van de belangrijkste wijnfestivals.


De wijnregio Szekszárd heeft in de laatste jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. De grote investeringen die in de recente jaren zijn gedaan om de capaciteit en kwaliteit van de wijnen te vergroten werpen hun vruchten af. Een groeiend aantal wijnhuizen produceert wijnen die nu ook internationaal worden onderscheiden.

Tip: een druivensoort die zich hier zeer thuis voelt is de Blaufrank (Kékfrankos). Een heerlijke selectie van Kékfrankos druiven is gebotteld door Csaba Sebestyén in zijn Szekszárdi Kékfrankos válogatás (2007). Een wijn waarin in het bouquet wat kruidige paprika, kers en bramen terug zijn te vinden. Niet te veel hout. In de mond opent de wijn zich en toont haar veelzijdigheid, fruitig en gekruid, fluweelachtig.  De wijn kan blijven liggen om nog verder te rijpen, maar is zeker geschikt om direct te openen.