Blogarchief

maandag 21 november 2011

Sebestyén Icze bij Gall & Gall


Sebestyén Icze 2008 is nu verkrijgbaar in Nederland, exclusief bij slijterij-keten Gall & Gall. Zo gezegd om de hoek dus. Deze cuvèe van de jonge wijnmaker Csaba Sebestyén is een goede introductie voor hen die nog geen wijnen uit het wijnland in opkomst Hongarije hebben geproefd. 

De Icze is een mooie robijnrode cuvèe van rode druiven van de familie-wjngaard Sebestyén: kadarka, blaufrankisch, zweigelt, cabernet en merlot.  Licht, met een lekkere smaak van kersen en bessen en een beetje kruidig maakt  deze wijn een aangename partner bij kruidige gerechten en gegrild vlees.

De naam Icze is afkomstig van de oude middeleeuwse maateenheid voor wijnen, 0,84 liter om precies te zijn. De Icze, of ook wel Icce gespeld werd in Hongarije gebruikt tot 1867. 

Sebestyén maakt naast de Icze heerlijke wijnen als de Indigo, een fantastische blaufrankisch (kékfrankos), en de kadarka 2008. Over deze kadarka  is het leuk te weten dat deze bijna uitgestorven druivensoort een opleving kent in Hongarije. De wijnen van Sebestyén zijn van oude druivenstokken afkomstig. De bewuste lage opbrengsen van deze stokken zorgen voor een karaktervolle wijn, een voorbeeld hoe een mooie kadarka behoort te zijn. Zoals importeur Miranda Beems op haar website schrijft: "een wijn waarbij de geuren van viooltjes, frambozen, speculaas en peper aangenaam uit het glas stuiven."

Gall & Gall, Sebestyén Icze € 7,99