Blogarchief

maandag 21 november 2011

St. Andrea Áldás 2008: de perfecte wijn op het kerstmenu



Wijnregio Eger is bekend om haar Stierenbloed (Bikavér). Een goede Stierenbloed is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde wijnen uitsluitend afkomstig uit de regio zelf, minstens een jaar op hout gerijpt. De wijn krijgt steeds meer internationale erkenning, in Nederland werd de Stierenbloed Merengő van St. Andrea uitgeroepen tot overall winnaar op het Proefschrift Wijnconcours 2011 en in 2012 in de categorie Wijnspeciaalzaak/Slijterij van Euro 20.01-30,00. Wijnmaker György Lőrincz maakt nog een andere Stierenbloed: de Áldás, hetgeen zegening betekent.

De Áldás geldt volgens velen als beste wijn van deze eigenzinnige wijnmaker. Niet omdat de wijn hoge punten behaald en de ene prijs na de andere binnenhaalt,  maar vooral omdat deze wijn in prijs/kwaliteit verhouding gewoon perfect is.

Niet minder dan 6 druivensoorten vormen de basis van de blend: merlot, cabernet franc, syrah, memorie, pinot noir geven een extra smaak, geur en kleur aan het belangrijkste element van deze wijn de blaufrankisch (kékfrankos).

Twee jaar gerijpt op houten vaten heeft de wijn een aangename lichtvoetige fruitig karakter waarin kruidigheid niet ontbreekt. Niet te sterk in tannine, evenwichtig in zuren maken deze wijn tot een elegante en voornamelijk heerlijke wijn. De wijn wil geen absolute topper zijn, maar gewoon een goede Stierenbloed, voor een betaalbare prijs. Een wijn die geheel volgens de filosofie van één van de meest spraakmakende wijnmakers van Hongarije is samengesteld. Waarin zijn zoektocht naar de perfecte samenstelling van de echte Bikavér vorm heeft gekregen.

Niet alleen de wijn zelf is een perfecte bereider van wild en gevogelte (in het bijzonder eend), maar ook de esthetische vormgeving is een aangename verrassing. Een elegante fles met een apart etiket, in grijs en goud toornt zich een engeltje, in dit geval als heraut van de zegening. In z'n geheel een schitterende wijn die niet zou mogen missen van welk kerstmenu dan ook.