Blogarchief

woensdag 29 september 2010

Hongaarse filmdagen en wijnproeverij in Delft


Hongaarse filmdagen

Van 7 t/m 10 oktober besteedt Filmhuis Lumen voor het eerst in haar geschiedenis aandacht aan de Hongaarse cinema. Niet dat we nooit Hongaarse films vertonen, integendeel, maar het is nu eenmaal zo dat van de enkele tientallen speelfilms die er jaarlijks in Hongarije gemaakt worden er maar een enkele (zoals bv. afgelopen jaar DELTA) de Nederlandse filmtheaters bereikt.
In samenwerking met de Hongaarse ambassade zijn 4 recente films uitgezocht die speciaal voor dit mini-festival naar Nederland worden gehaald. De openingsavond wordt feestelijk omlijst met een Hongaarse wijnproeverij en op vrijdag zal regisseur Gabor Dettre zijn film zelf komen toelichten en vragen van het publiek beantwoorden. Meer informatie over de films is te vinden in de speciale flyer die vanaf eind september beschikbaar is. 

Openingsavond Hongaarse Filmdagen met wijnproeverij van 4 verschillende Hongaarse wijnen na afloop van de film (ongeveer 21.00 uur). 

Wit:
Nyakas - Budai Irsai Olivér 2009                      
St. Andrea 
(van György Lőrinc, "Wijnmaker van het jaar 2009") - Napbor 2007 

Rood:
Sebestyén - Icze Cuvée 2007                             
Pannonhalma ("Wijnhuis van het Jaar 2010) - Tricollis Red cuvee 2008  


Programma:



donderdag 7 okt, 19.30 uur 
TRANSMISSION (Adás)
regie: Roland Vranik
2009, kleur, 90 min., engels ondertiteld
In een anoniem kustplaatsje proberen de bewoners zich aan de nieuwe onstandigheden aan te passen nadat alle communicatiemiddelen op mysterieuze wijze zijn uitgevallen. Originele, intrigerende en fraai vormgegeven meditatie over een tot stilstand gekomen samenleving.

vrijdag 8 okt, 19.30 uur
TABLEAU (Tabló)
regie: Gabor Dettre  regisseur aanwezig
2008, kleur, 120 min., engels ondertiteld
Duister, sociaal geïnspireerd ‘murder mystery’ waarin een vermoeide politieluitenant György, zelf van Roma-afkomst, de moord op een antiekhandelaar moet oplossen terwijl hij door iedereen wordt tegengewerkt.

zaterdag 9 oktober
PAPER PLANES (Papírrepülők)
regie: Simon Szabó
2009, kleur, 94 min., engels ondertiteld
Authentiek en dynamisch portret van zoekende jongeren tegen de achtergrond van de Boedapester undergroundscene, begeleid door een vibrerende soundtrack.

zondag 10 oktober
ISKA'S JOURNEY (Iszka utazása)
regie: Csaba Bollók
2007, kleur, 93 min., engels ondertiteld
De vastberaden 12-jarige Iska (prachtige hoofdrol) lijkt aan de armoede en ellende van een grauw mijnwerkersdorpje te ontsnappen, maar wordt dan alsnog door de boze buitenwereld ingehaald. Op eigen ervaringen van de maker gebaseerd.


Filmhuis Lumen
Doelenplein 5
2611 BP Delft
015 2140226

www.filmhuis-lumen.nl