Blogarchief

dinsdag 21 september 2010

Lekker gek en origineel: Sparkelina met een rietje




De zusjes Pfneiszl uit Sopron geven hun wijnen elke keer weer nieuwe namen. Origineel, doordacht en apart. "Vad Dolog"-Wild Thing-, "Távoli Világ"-Wijde Wereld- en "Újra Együtt"- Opnieuw Samen- zijn enkele namen. Eind deze maand komt er een nieuwe Kéffrankos op de markt, maar toen ik Birgit Pneiszl vorige week sprak wilde ze hierover niets kwijt. "Het moet een verrassing blijven", aldus de jonge wijnmaakster uit Sopron.

Samen met zus Katrin staat ze sinds 2004 aan het hoofd van de familie-wijnmakerij Pfneiszl Wineyards in de regio Sopron. Vrolijk, apart en zéér geestig zijn deze jongedames en dit reflecteert zich in de wijnen van het wijngoed. Afgelopen jaar bestormden ze het clubcircuit  met een fris drankje: de Sparkelina Het is de eerste wijn die de jonge zusjes zelfstandig gemaakt hebben, zonder de hulp van vader en oom Pfneiszl.  Een hit in de clubs van Boedapest, een 0,2 literflesje frizzante met een rietje. Hip en cool de dansvloer op.

Sparkelina is er ook in het groot. De gewone maat. 0,75 liter. Zonder rietje. Het gaat hier namelijk niet alleen om het uiterlijk vertoon, ook de inhoud mag er ook wezen. Gemaakt van de typisch Hongaarse Zenit-druiven is de fruitige en toch heel frisse wijn ideaal als een aperitief of gewoon als feestbubbel.