Blogarchief

dinsdag 21 september 2010

Nederland als gast in de Szabó Ervin Bibliotheek - Kaas & Wijn proeverij-


Deze maand heeft de Szabó Ervin bibliotheek in Boedapest Nederland uitverkoren om als gast extra in de schijnwerpers gezet te worden. Elk jaar wordt er diverse landen uitgelicht en worden er diverse programma's georganiseerd waarin de banden tussen Hongarije en het gastland gepresenteerd worden. De reeks landen presentaties is vorig jaar van start gegaan en tot op heden waren onder andere de VS, Azerbeidjan, Finland en de Europese Unie gastland. Na  Tot 10 oktober is het programma "Hollandia a könyvtárban" (Nederland in de bibliotheek) te bezoeken.


In de bieb hebben ze bedacht dat Hongaarse wijnen en Nederlandse kazen een goede combinatie zouden kunnen zijn. Dit kan ik alleen maar beamen. Een brok oude kaas met een lekkere Bikavér (probeer het eens met de Bikavér 2006 van Sebestyén of snij een plakje oude nagelkaas, wat heerlijke Managalica-ham om te combineren samen met een Buday Chardonnay van Nyakas. Wat te denken van een lekkere Beemster met een Furmint, ook absoluut niet slecht!


Helaas is er één probleem: Nederlandse kaas in Hongarije is niet op elke straathoek verkrijgbaar, behalve dan Old Amsterdam, welke absoluut niet tot mijn favorieten behoort. Hongaarse wijn is daar in tegen in Nederland moeilijker te krijgen. Als Nederlander in Hongarije laat ik elk bezoek een blok kaas meenemen -vacuüm verpakt, blijft lekker lang goed- en hier ruk ik dan een fles wijn uit het rek en verzin ik elke keer weer een nieuwe combinatie.


Voor de echte professionals is er de mogelijkheid om mee te doen met een recepten wedstrijd. Helaas, alleen in het Hongaars. Receptje waarin Hongaarse wijn en hollandse kaas bij elkaar gebracht worden en  een fotootje erbij.  Tot 1 oktober op te sturen naar fszek2002@fszek.hu Tussen 4 en 9 oktober kan er op de site van de bibliotheek gestemd worden op het beste recept.


Op 18 november wordt er een Hollandse jazzavond gehouden in de bibliotheek


Szabó Ervin Bibliotheek
Szabó Ervin Tér 1
1088 Boedapest
http://www.fszek.hu/