Blogarchief

woensdag 15 september 2010

Oogstopbrengst in Regio Eger in 2010 de helft van 2009

Door het regenachtige weer zullen er tijdens de oogst half zoveel druiven geplukt worden als in 2009. De opkoop prijzen zullen ongeveer het dubbele worden, maar dit betekent voor de druiventelers geen hoger opbrengsten, dit  door de hogere onkosten die zij het afgelopen seizoen hebben gehad. In tegendeel: de kosten die worden gemaakt om de schimmelinfecties te bestrijden die  veroorzaakt zijn door het natte weer maken dat het merendeel van de wijnbouwers het jaar met verliezen moet afsluiten, aldus een bericht van het Hongaarse Persbureau MTI.

Ook de kwaliteit compenseert de verliezen niet. In het algemeen wordt er gesproken over een oogst van matige kwaliteit. De kwantiteit is gedecimeerd, werd er in de afgelopen jaren 8000 kilo druiven geoogst per hectare, dit jaar zal dat hoogstwaarschijnlijk de helft zijn, zo'n 4 tot 5 duizend kilo. De opkoop prijzen zullen stijgen van 30- 40 forint (0,10  - 0,14 €) naar 70 forint (0,25 €). 

De geoogste druiven worden voor een deel in Eger verkocht, maar door de verwachtte slechte oogsten zijn er ook geïnteresseerden uit Slowakije en Tsjechië. Deze willen wel hogere prijzen betalen voor de geplukte druiven. Enerzijds goed voor de druiventelers, anderzijds is de vreugde niet onverdeeld, immers, van deze druiven wordt dan geen Eger-wijn gemaakt

Bron: MTI