Blogarchief

vrijdag 17 september 2010

WIJNEN ETYEKI KÚRIA IN EEN NIEUW JASJE



Op een mooie zomeravond presenteerde Etyeki Kúria haar nieuwe design. Tijdens de feestelijke bijeenkomst 8 juli jl. in de tuin van het wijngoed liet onze gastvrouw Sára Matolcsy ons weten dat het om meer gaat dan alleen een nieuw etiket. 


Nu het nieuwe wijnjaar gebotteld was was het moment aangebroken om de veranderingen bij de Kúria aan het grote publiek voor te stellen. "Een nieuw wijnjaar, een nieuw concept, een nieuwe wijnmaker, nieuwe wijnen, een nieuwe strategische partner, dit op de oude vertrouwde plek" .


De ontwerpster van het nieuwe design heeft als basis voor haar ontwerpen het traditionele borduurwerk van de Duitse (Schwabische) minderheid uit de omgeving van Etyek. Strak, eenvoudig en toch héél erg Hongaars.
 Op een uiterst smaakvolle wijze is folklore met modern vermengd. De middenlijn van de Etyek tonen de figuren van een man, een vrouw en een paar. De premium-wijnen van het wijngoed zijn borduursteken. 


Sinds 2009 is de wijnmaker Sándor Merész verantwoordelijk voor de wijnen. Na door de invloedrijke wijnmaker Tibor Gál te zijn opgeleid deed de jonge wijnmaker zijn ervaring op door in Toscane en Californië te werken. 


In de toekomst zal de Etyeki Kúria samenwerken met het Oostenrijkse wijngoed Esterházy uit Eisenstadt. Op het Wijnfestival in Boedapest was deze samenwerking al te zien. In strak zwart-wit gehuld stonden beide wijngaarden op één stand. Esterházy ondersteunt de Etyeki Kúria bij haar plannen om zich een positie te verwerven op de internationale markt . Verder heeft de Kúria plannen om op korte termijn haar gebouwen te moderniseren en uit te breiden.