Blogarchief

maandag 4 oktober 2010

HONGARIJE HEEFT HET!


Een leuk artikel op de website www.wijntraining-online.nl over Hongaarse wijn in het algemeen en de inzet van Miranda Beems om de Hongaarse wijnen in Nederland op de kaart te zetten. 


Jeroen de ZeeuwVinoloog │ Bramasole Wijnen
Hongarije heeft het!Vorig jaar belde ze op, of ze eens langs mocht komen met haar wijn. “tuurlijk, langskomen kan altijd” Wat voor wijn was het, Hongaars ..uh ok. Hongarije, even terugdenken aan mijn minst favoriete les jaren geleden op de wijnacademie.
Hongarije, het land van de goedkope stierenbloed, van goedkope 3 puttonyos Tokaij of onbetaalbare lekkere Tokaij. Werd er verder nog niets netjes gemaakt ? Ja ooit van Wieninger wat lekkere Kékfrankos geproefd, aardig maar bleef niet bij. Maar wie weet zit er wat bij.  En de week erop kwam ze…Miranda Beems van Miranda Beems Wijnimport. Orginele naam dacht ik nog…knipoog..knipoog. Helaas voor haar zat er net een andere leverancier die een batterij wijnen had meegenomen om door te proeven, nu doen we niet moeilijk bij Bramasole Wijnen dus werd er een stoel bijgezet en Miranda Beems van Miranda Beems wijnimport proefde gezellig mee. Leuk mens, enthousiast en gek van haar produkt en vooral helemaal bezeten met het idee om Hongarije op de kaart te zetten. Maar goed nu hebben wij wel een naam voor aparte wijnen maar Hongaars is voor veel mensen echt apart. Dus afgesproken dat ze op onze voorjaarsproeverij kwam staan met wat wijnen., We hadden een mooie selectie gemaakt van St Andrea, Béres, Nayakas en Pfneiszl. Allemaal orginele en topproducenten uit het Hongaarse. En ja hoor de wijnen sloegen aan. Wat een leuke wijnen.
De druivennamen Kekfrankos, Harsvelu, Irsai Oliver, Furmint zijn hier al bekende namen. Op de proeverij ging al snel het verhaal…he heb je bij dat vrolijke vrouwtje die Hongaren al geproefd….lekker joh… Die Egri Bikaver….pfffffffff echt goed.
Ik moet eerlijk zijn het heeft me wel wat huiswerk gekost om Hongarije te begrijpen, althans te leren kennen.  Het waren voor mij en voor vele onbekende gebieden, minder bekende druivenrassen en producenten van wie ik het bestaan nog niet wist. Het mooie is dat de wijnen zijn blijven hangen bij klanten. Hongarije is hier en om te blijven.Je hoort wel vaak als tegenargument voor dit soort wijnen dat ze onverkoopbaar zijn, dat je moet lullen als brugman om ze te slijten ? Mijn repliek is dan “HE ZIJN WIJ DAAR NIET VOOR ?”. Prachtig toch om mensen kennis te laten maken met iets nieuws. In Miranda heeft Hongarije een echt goede ambassadrice, iemand die lef toont om met een ‘nieuw’ land aan de slag te gaan. Ooit is Imperial wijnkoperij zo ook met Oostenrijk begonnen en hopelijk lukt het Miranda om hetzelfde succes te boeken. Aan haar en aan de wijnen ligt het zeker niet. Dus snel naar de winkels en probeer eens wat. Verkoopadressen verkrijgbaar bij wijnadvies.com

http://www.wijntraining-online.nl/index.php/articles/14/293