Blogarchief

maandag 29 november 2010

Martinus - De primeur van Pannonhalma

Elk jaar heeft wijngoed Pannonhalma een primeurwijn. het is de martinus, genoemd naar de patroonheilige van de Benedictijner abdij in het Hongaarse dorpje Pannonhalma. Wijnliefhebbers in Hongarije kijken uit naar het moment wanneer de flessen met de jonge witte wijn op de markt verschijnen. Hierin zien zij een voorbode hoe de wijn van het betreffende jaar er uit zal gaan zien. 

Ondanks het slechte weer dit jaar wordt de Martinus dit jaar als zeer goed beoordeeld. Feit is dat het vervangen van de Pinot Blanc door de Rijnriesling een goede greep is geweest. Martinus is dit jaar een blend van de inheemse Királyleányka (Koningsdochter), Gewürztraminer en Rijnriesling. Bij het eerste proeven is de wijn fris en licht, daarna ontwikkeld zich een diepere fruitige smaak.  De evenwichtige zuren worden gegeven door de Királyleánka, het fruitige (abrikoos, peer) door de Riesling en de geur van bloemen door de Gwürztraminer. Kortom, ondanks dat het een zeer jonge wijn betreft is hij toch wat complexer als verwacht.

St. Martinus (316-397) is de patroonheilige van de abdij. De latere bisschop van Tours kwam van oorsprong uit Savaria in de Romeinse provincie Pannonia, het huidige Szombathely in West-Hongarije. Bekend werd hij om zijn goede daad de helft van zijn mantel aan een bedelaar te schenken. 

De dag dat hij begraven werd, 11 november 397, is tot een feestdag gewijd. Op deze dag lopen de kinderen in Nederland met lampions en verorberen Hongaren hun eerste vetgemeste ganzen van het seizoen. Uiteraard ontbreekt het de broeders van de Abdij het op deze dag ook niet aan de gebraden gans. Immers, een Hongaars gezegde luidt: "Wie op St. Maarten geen gans gegeten heeft, kan eten wat hij wil, maar zal altijd honger hebben"

Meer info over St. Maarten:


Martinus is ook in Nederland verkrijgbaar via Miranda Beems Wine Import