Blogarchief

dinsdag 7 december 2010

Ottó Légli - Wijnmaker van het jaar 2010


Al jaren genomineerd, eindelijk in de prijzen gevallen: Ottó Légli uit Balatonboglár mag zich "Wijnmaker van het jaar 2010" noemen. Op de jaarlijkse persconferentie van de Magyar Borakadémia (Hongaarse Wijnacademie) kreeg hij vrijdag 3 december jongstleden de prijs overhandigd. 


Ottó Légli is voornamelijk bekend om zijn heerlijke witte wijnen als de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Olaszrízling (Welshriesling) en de Rajnairízling (Rijnriesling) die hij sedert 1989 op zijn wijngoed aan de zuidkant van de Balaton produceert. Ook maakt hij rode wijnen als Kékfrankos (Blaufrank), Merlot en Pinot Noir.


Een deel van zijn wijnen wordt geëxporteerd naar de VS en het Verenigd Koninkrijk, maar het leeuwendeel is voor de Hongaarse markt bestemd. Légli produceert op zijn 33 hectare grote wijngoed jaarlijks gemiddeld zo'n 1200 hectoliter. 


Op het wijngoed is het mogelijk om zijn wijnen te proeven. Gasten kunnen een selectie maken uit zijn assortiment. Het is ook  mogelijk om voor groepen tot 40 personen te reserveren. De wijnen zijn bij Légli natuurlijk ook voor particulieren te koop. 


Meer informatie over Légli is te vinden op www.legliotto.hu. De website is ook in het Duits en Engels. 


Légli Szőlő és Bortermelő Gazdaság
8630 Balatonboglár
Árpád u. 47