Blogarchief

zondag 10 oktober 2010

MERENGŐ EN ÖRRÖKÉ VAN ST. ANDREA IN DE PRIJZEN OP HET 22E PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS



Amsterdam, zondag 10 oktober - Op de finale van Proefschrift Wijnconcours met maar liefst 144 deelnemende wijnen zijn de winnaars bekend geworden. In deze 22e editie van het wijnconcours dat traditiegetrouw werd gehouden in de St. Olofskapel van het NH Barbizon hotel hebben twee Hongaarse wijnen verschillende prijzen binnen gesleept. Beide wijnen zijn van St. Andrea uit Egerszalók, gecomponeerd door wijnmaker György Lőrinc, Hongaarse "Wijnmaker van het Jaar 2009".  


De witte Örökké uit 2008 kreeg de "Prix du Sommelier". Deze witte topper is een cuvée van hárslevelű (lindenblad), olaszrízling (welshrízling), chardonnay, sauvingnon blanc en szürkebarát (pinot gris). De Bikavér Merengő 2008 -50% Merlot en 25% kékfrankos (blaufrank) en 25 % pinot noir - werd winnaar van de categorie boutique-wijnen tussen de twintig en 30 Euro, en sleepte de hoofdprijs binnen voor beste rode wijn.


Behalve een grote overwinning voor St. Andrea en de Hongaarse wijn in het algemeen, is het zeker een grote opsteker voor Miranda Beems die al jaren haar strijd voert om de Hongaarse wijnen in Nederland een plek te geven op de nationale wijnkaart. 


Behalve de wijnen van St. Andrea heeft ook een cabernet franc uit Villány een prijs gewonnen. Het betreft Domaine Mondivin 2004 die in de categorie Wijnspeciaalzaak/slijterij en prijscategorie  15,01 t/m 20,00 Euro een ex aequo gouden medaille behaalde. De wijn wordt geïmporteerd door Vinites uit Haarlem.