In Hongarije zijn bubbels waanzinnig populair. Op elke feestje vloeien de sprankelende wijnen in overvloed. Meest gedronken zijn de wijnen van het huis Törley, die onder diverse merknamen en in diverse prijsklassen alom verkrijgbaar zijn in alle Hongaarse wijnwinkels en supermarkten. Maar ook in Nederland maken de wijnen van Törley hun opmars. Dit is voornamelijk te danken aan de inspanningen die importeur 4-Trading verricht om de wijnen bekendheid te geven. Nu het einde van het jaar in zicht is en Kerst en Oud & Nieuw voor de deur staan is het tijd om stil te staan bij deze bijzondere bubbels.In de komende weken proeven we de wijnen van Törley en maken we hier melding van onze bevindingen. Wat hapjes erbij en een Hongaarse bubbel is al een feest op zich!
József Törley was een Hongaarse wijnmaker die de kennis die hij had opgedaan in Reims gebruikte om ook in Hongarije wijnen te produceren die kwalitatief niet onder zouden doen voor de wijnen uit de Champagne. Törley vond even ten westen van Boedapest, in de buurt van de heuvels van Etyek, de bodem en het klimaat die veel leken op de omstandigheden zoals die in de Champagne te vinden waren en in Budafok liet hij kelders aanleggen in de kalkstenen heuvels. In 1882 was het zover, de voorbereidingen waren verricht en Franse specialisten installeerden de wijnmakerij en Louis Francois werd de eerste wijnmaker bij het nieuwe bedrijf.
Törley was behalve een succesvol zakenman ook een goede wijnmaker. Steeds weer opnieuw investeerde hij in de ontwikkeling van zijn wijngaarden en de productie-technologie die gebruikt werden bij het maken van de Champagnes.
Tegen de eeuwwisseling was zijn fabriek de meest moderne producent van bubbels in Hongarije. Al in 1896 mocht hij tijdens de Wereldtentoonstelling in Boedapest zich al hofleverancier voor het Keizerlijke- en Koninklijke Hof noemen. Törley werd al gauw de eponiem voor Hongaarse champagnoises. In de uitgaansgelegenheden van Boedapest werden bijna uitsluitend de wijnen van Törley geserveerd.
Bij het 25-jarige bestaan was Törley een gerespecteerd merk over de gehele wereld. Met eigen pakhuizen in Hamburg, Berlijn en Kopenhagen en de populariteit van de wijnen in Parijs was de naam van het huis gevestigd. In 1910 produceerde Törley 2 miljoen flessen en tot aan de Tweede Wereldoorlog groeide het huis gestaag. In 1944 kwam er een eind aan de successen van de Hongaarse champagne. Een bom vernietigde de het hoofdgebouw van de fabriek en na de nationalisatie in 1950 had het bedrijf nog maar 4 personeelsleden.
Maar ook onder het communistische regime wist het huis Törley een wederopstanding door te maken, al in 1954 werd het merk Hungaria geïntroduceerd en dit jaar kwam de 55-ste editie van het paradepaardje van de fabriek op de markt! Nu heeft Törley met een jaarlijkse productie van 12 tot 14 miljoen flessen het grootste aandeel (50%) van de Hongaarse markt in handen en worden de wijnen ook in het buitenland steeds meer gewaardeerd.
Hungaria is het merk van Törley welk staat voor kwaliteit, deze wijnen worden op de fles gegist en gerijpt. Het is het enige merk in Hongarije welke via de "Méthode Transvassée" wordt gemaakt. De wijn wordt eerst 9 tot 12 maanden gerijpt in "magnum"flessen van 1,5 liter, daarna onder druk gelagerd in een koeltank. Hierna wordt de wijn gefilterd, het suikergehalte geoptimaliseerd en daarna gebotteld voor de verkoop.
Andere merken van het huis zijn Törley, BB, Walton en nieuw zijn de premium wijnen van top klasse François (vernoemd naar Louis François, de eerste wijnmaker van het huis Törley).
In Nederland worden de bubbels geïmporteerd door 4-Trading te Amsterdam.
WIJN UIT HONGARIJE is een onafhankelijke blog waarin nieuws, tips, trends en achtergrondinformatie en actuele zaken van en over de Hongaarse wijnen worden belicht. Door regelmatige berichtgeving moet de blog een belangrijke nieuwsbron worden voor iedereen die geïnteresseerd is in Hongaarse wijnen.
maandag 25 oktober 2010
NAJAARSPROEVERIJ HET HAARLEMS WIJNHUIS
We krijgen steeds meer nieuwsbrieven binnen waarin vermelding wordt gemaakt van proeverijen met Hongaarse wijnen. Op de blog Wijn Uit Hongarije maken we uiteraard melding van deze gelegenheden en hopen we hiermee bij te kunnen dragen aan het bekender maken van de kwaliteitswijnen uit Hongarije.
Op 7 november vindt in Hotel Restaurant Spaarnwoude Resort in Velsen-Zuid wederom de inmiddels bekende en voornamelijk gezellige Najaarsproeverij van het Haarlems Wijnhuis plaats. Lekkers uit Hongarije neemt aan deze proeverij deel en laat u hun bijzondere Hongaarse wijnen proeven. Zo kunt u onder andere proeven waarom de Heumann Kékfrankos 2007 bij Decanter World of Wine 2010 een zilveren medaille heeft gewonnen.
Datum: Zondag 7 november 2010
Tijd: 13.00-17.00 uur
Locatie: Hotel restaurant Spaarnwoude Resort te Velsen Zuid
Info: http://www.hethaarlemswijnhuis.nl/
maandag 18 oktober 2010
Mosselen en Palomino Fino
Naast de afslag is ook een viswinkel, verser dan hier is de vis niet te krijgen. Hier kopen we dan de mosselen. Traditioneel zijn de mosselen de eerste vismaaltijd die wij bereiden wanneer we in Spanje zijn. Eenvoudig: In de pan wat witte wijn, citroen, cayennepeper, zout, peper en knoflook verhitten. De mosselen stomen tot ze allemaal open zijn. Daarna aanvallen.
Bij deze mosselen dronken we dit keer een Palomino Fino uit 2008. Recentelijk had ik gelezen dat deze druif eigenlijk alleen maar wijnen produceert die goed zijn voor het maken van sherry. Ik koesterde dus op z'n zachts gezegd niet al te hoge verwachtingen.
De Palomino Fino was van het huis Antonio Bardillo, één van de grotere en bekendere sherryhuizen. Kwaliteit was dus gewaarborgd en met de smaak moest het wel meevallen, want zo'n huis doet natuurlijk niet zomaar wat in de fles. De smaak viel mee. Meer dan dat. Heerlijke frisse witte wijn, amandel of walnoten, gele en groene appel. De fruitigheid van deze wijn liet zich waanzinnig goed combineren met de mosselen. Sprankelend en vrolijk. Hoezo is er van deze druif niets bijzonders te maken? De wijn gaan we er deze week nog eens bij nemen. Misschien bij die overheerlijke gamba's die ze hier hebben.
zondag 10 oktober 2010
MERENGŐ EN ÖRRÖKÉ VAN ST. ANDREA IN DE PRIJZEN OP HET 22E PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS
De witte Örökké uit 2008 kreeg de "Prix du Sommelier". Deze witte topper is een cuvée van hárslevelű (lindenblad), olaszrízling (welshrízling), chardonnay, sauvingnon blanc en szürkebarát (pinot gris). De Bikavér Merengő 2008 -50% Merlot en 25% kékfrankos (blaufrank) en 25 % pinot noir - werd winnaar van de categorie boutique-wijnen tussen de twintig en 30 Euro, en sleepte de hoofdprijs binnen voor beste rode wijn.
Behalve een grote overwinning voor St. Andrea en de Hongaarse wijn in het algemeen, is het zeker een grote opsteker voor Miranda Beems die al jaren haar strijd voert om de Hongaarse wijnen in Nederland een plek te geven op de nationale wijnkaart.
Behalve de wijnen van St. Andrea heeft ook een cabernet franc uit Villány een prijs gewonnen. Het betreft Domaine Mondivin 2004 die in de categorie Wijnspeciaalzaak/slijterij en prijscategorie 15,01 t/m 20,00 Euro een ex aequo gouden medaille behaalde. De wijn wordt geïmporteerd door Vinites uit Haarlem.
vrijdag 8 oktober 2010
10 OKTOBER HET 22e "PROEFSCHRIFT WIJNCONCOURS"
In de nieuwe editie van Proefschrift een uitgebreid verslag van een bezoek dat het blad bracht aan Hongarije met een aantal jonge sommeliers. Leuk om te zien hoe ook de Nederlandse wijnpers de Hongaarse wijnen steeds meer de eer gunt die het hun toekomt.
Het wijnmagazine Proefschrift komt 6 keer per jaar uit. Het magazine bevat diverse artikelen en interviews - niet alleen over wijn maar ook alles over wijn- en spijscombinaties. Proefschrift organiseert daarnaast sinds 1989 het jaarlijkse "Proefschrift Wijnconcours", de belangrijkste wijnverkiezing van Nederland en België. Tijdens deze wedstrijd strijden internationale wijnen om prijzen in verschillende categorieën. De finale- en winnende wijnen worden beschreven in "de Jaargids Wijn".
Zondag 10 oktober staan ze er in de St. Olafskapel van het NH Barbizon Hotel weer te pronken: de finalisten van het "22e Proefschrift Wijnconcours". De mooiste betaalbare wijnen van dit moment, geselecteerd door professionele proevers. Wij kunnen verklappen dat er onder de finalisten al drie Hongaarse wijnen te vinden zijn. Deze zijn natuurlijk ook te proeven. Wijn- en horecaprofessionals en pers kunnen zich gratis registreren voor bezoek. Consumenten betalen 12,50 euro entree.
Locatie en tijd:
NH Barbizon Palace
Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam.
Zondag 10 oktober, 12.00-18.00;
17.00 bekendmaking Wijnen van het Jaar.
Info: www.thewinesite.nl
maandag 4 oktober 2010
BIKAVÉR, DE OPMARS VAN EEN VERGUISD BLEND
Dit vooroordeel zat ook tussen mijn oren. De wijnen die in de jaren '90 werden geproduceerd hadden mijn mening niet verandert. Ik moet het toegeven: Bikavér was voor mij iets dat lange tijd not done was. De laatste jaren echter heb ik dit vooroordeel laten varen en geniet van de één na de andere geweldige wijn die wereldwijd weer in genade worden aangenomen.
Bikavér (Stierenbloed - spreek uit bikaweer) is de naam voor een blend van wijnen van diverse druivenrassen. De naam Bikavér is uitsluitend te gebruiken voor wijnen uit de wijnregio's Eger en Szekszárd. De meest bekende Bikavéren komen uit Eger, maar de wijnen uit Szekszárd kennen de laatste jaren een stijgende populariteit.
Volgens de legenden rondom het Stierenbloed stamt de naam uit de 16e eeuw toen de Turkse legers de vestingstad Eger belegerden. In 1552 stond er een leger van meer dan 100.000 man voor de stad en begonnen een beleg welk vijf weken zou gaan duren. De verdedigers - een 2000 mannen, vrouwen en kinderen aangevoerd door István Dobó - verdedigden hun stad heldhaftig. Om op krachten te komen dronken zij de wijnen uit de kelders van de stad en de rode wijn kleurde de baarden van de mannen. De Turken dachten dat de verdedigers stierenbloed hadden gedronken en hiermee ook de kracht van de stieren hadden gekregen. Elke aanval op de stad werd afgeslagen en het beleg werd uiteindelijk opgeheven. Dit is echter maar een legende, de naam stierenbloed kwam pas in de tweede helft van de 19e eeuw in gebruik. De eer van het eerste gebruik (in 1846) gaat naar wijnbouwer en dichter János Garay uit Szekszárd.
Na jaren van overproductie en het ontbreken van duidelijke voorschriften moet de productie van Bikavér aan duidelijke richtlijnen voldoen die vast gelegd zijn in de Hongaarse wijnwet van 2004.
In Eger moet de blend bestaan uit minimaal drie wijnen van de volgende druivenrassen: kadarka, kékfrankos (Blaufrank), cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser, pinot noir, blauburger, médoc of zweigelt. Het is aan de producent welke wijnen hij gebruikt en in welke verhouding. De wijn mag pas twee jaar na de oogst op de markt gebracht worden en moeten minimaal 1 jaar rijpen in eiken vaten. Er is in de wetgeving niet alleen vastgelegd hoeveel most de wijn minimaal moet bevatten maar ook hoeveel de maximale productie per hectare mag zijn. Alleen officieel geregistreerde wijnkelders uit de wijnregio Eger mogen de Bikavér produceren, en de druiven moeten afkomstig zijn uit het gebied zelf. Sinds 2002 is er ook een Egri Bikavér Superior, hierin moeten tenminste 4 wijnen van de genoemde druivenrassen in verwerkt worden. Wijnmakers in de regio maken nu geweldige wijnen, en geven ruime aandacht aan het terroir. De bodem en het klimaat zorgen voor een geheel eigen karakter van de wijn.
De Bikavér uit Szekszárd is wat anders van karakter dan de naamgenoot uit Eger, en is een blend van 2 - 3 wijnen. Uitsluitend van druiven uit de regio Szekszárd. Veel gebruikt zijn de rassen kadarka, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon , maar ook kékfrankos en portugieser. De Bikavér uit Szekszárd is wat hoger in alcohol en wat voller dan die uit Eger.
In Eger maakt wijnmaker György Lőrincz van St. Andrea ("Wijnmaker van het Jaar 2009") heerlijke Bikavér, in Nederland is de Áldás (Zegening) van hem bezig met een opmars. De wijnen worden door diverse wijnjournalisten bejubeld, de Áldás Egri Bikavér 2006 – kreeg lovende recensies in zowel het dagblad de Telegraaf als het weekblad HP/De Tijd. Een plaatje, krachtpatser en prachtwijn waren de conclusies van Pieter Nijdam, Harold Hamersma en Ronald Hoeben. Andere grote namen uit Eger zijn Gróf Buttler en Thummerer.
De wat onbekendere wijnmaker Sebestyén uit Szekszárd maakt een heerlijke Bikavér: de Iván-völgyi. een blend van kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon en -franc met een beetje kadarka. Meer bekende wijnmakers uit dezelfde regio zijn bijvoorbeeld Takler, Vida, Vesztergombi en Heimann.
HONGARIJE HEEFT HET!
Een leuk artikel op de website www.wijntraining-online.nl over Hongaarse wijn in het algemeen en de inzet van Miranda Beems om de Hongaarse wijnen in Nederland op de kaart te zetten.
Jeroen de ZeeuwVinoloog │ Bramasole Wijnen
Hongarije heeft het!Vorig jaar belde ze op, of ze eens langs mocht komen met haar wijn. “tuurlijk, langskomen kan altijd” Wat voor wijn was het, Hongaars ..uh ok. Hongarije, even terugdenken aan mijn minst favoriete les jaren geleden op de wijnacademie.
Hongarije, het land van de goedkope stierenbloed, van goedkope 3 puttonyos Tokaij of onbetaalbare lekkere Tokaij. Werd er verder nog niets netjes gemaakt ? Ja ooit van Wieninger wat lekkere Kékfrankos geproefd, aardig maar bleef niet bij. Maar wie weet zit er wat bij. En de week erop kwam ze…Miranda Beems van Miranda Beems Wijnimport. Orginele naam dacht ik nog…knipoog..knipoog. Helaas voor haar zat er net een andere leverancier die een batterij wijnen had meegenomen om door te proeven, nu doen we niet moeilijk bij Bramasole Wijnen dus werd er een stoel bijgezet en Miranda Beems van Miranda Beems wijnimport proefde gezellig mee. Leuk mens, enthousiast en gek van haar produkt en vooral helemaal bezeten met het idee om Hongarije op de kaart te zetten. Maar goed nu hebben wij wel een naam voor aparte wijnen maar Hongaars is voor veel mensen echt apart. Dus afgesproken dat ze op onze voorjaarsproeverij kwam staan met wat wijnen., We hadden een mooie selectie gemaakt van St Andrea, Béres, Nayakas en Pfneiszl. Allemaal orginele en topproducenten uit het Hongaarse. En ja hoor de wijnen sloegen aan. Wat een leuke wijnen.
De druivennamen Kekfrankos, Harsvelu, Irsai Oliver, Furmint zijn hier al bekende namen. Op de proeverij ging al snel het verhaal…he heb je bij dat vrolijke vrouwtje die Hongaren al geproefd….lekker joh… Die Egri Bikaver….pfffffffff echt goed.
Ik moet eerlijk zijn het heeft me wel wat huiswerk gekost om Hongarije te begrijpen, althans te leren kennen. Het waren voor mij en voor vele onbekende gebieden, minder bekende druivenrassen en producenten van wie ik het bestaan nog niet wist. Het mooie is dat de wijnen zijn blijven hangen bij klanten. Hongarije is hier en om te blijven.Je hoort wel vaak als tegenargument voor dit soort wijnen dat ze onverkoopbaar zijn, dat je moet lullen als brugman om ze te slijten ? Mijn repliek is dan “HE ZIJN WIJ DAAR NIET VOOR ?”. Prachtig toch om mensen kennis te laten maken met iets nieuws. In Miranda heeft Hongarije een echt goede ambassadrice, iemand die lef toont om met een ‘nieuw’ land aan de slag te gaan. Ooit is Imperial wijnkoperij zo ook met Oostenrijk begonnen en hopelijk lukt het Miranda om hetzelfde succes te boeken. Aan haar en aan de wijnen ligt het zeker niet. Dus snel naar de winkels en probeer eens wat. Verkoopadressen verkrijgbaar bij wijnadvies.com
http://www.wijntraining-online.nl/index.php/articles/14/293
De druivennamen Kekfrankos, Harsvelu, Irsai Oliver, Furmint zijn hier al bekende namen. Op de proeverij ging al snel het verhaal…he heb je bij dat vrolijke vrouwtje die Hongaren al geproefd….lekker joh… Die Egri Bikaver….pfffffffff echt goed.
Ik moet eerlijk zijn het heeft me wel wat huiswerk gekost om Hongarije te begrijpen, althans te leren kennen. Het waren voor mij en voor vele onbekende gebieden, minder bekende druivenrassen en producenten van wie ik het bestaan nog niet wist. Het mooie is dat de wijnen zijn blijven hangen bij klanten. Hongarije is hier en om te blijven.Je hoort wel vaak als tegenargument voor dit soort wijnen dat ze onverkoopbaar zijn, dat je moet lullen als brugman om ze te slijten ? Mijn repliek is dan “HE ZIJN WIJ DAAR NIET VOOR ?”. Prachtig toch om mensen kennis te laten maken met iets nieuws. In Miranda heeft Hongarije een echt goede ambassadrice, iemand die lef toont om met een ‘nieuw’ land aan de slag te gaan. Ooit is Imperial wijnkoperij zo ook met Oostenrijk begonnen en hopelijk lukt het Miranda om hetzelfde succes te boeken. Aan haar en aan de wijnen ligt het zeker niet. Dus snel naar de winkels en probeer eens wat. Verkoopadressen verkrijgbaar bij wijnadvies.com
http://www.wijntraining-online.nl/index.php/articles/14/293
zondag 3 oktober 2010
NAJAARSPROEVERIJ MIRANDA BEEMS WINE IMPORT
Najaarsproeverij zondag 24 oktober 2010 te Amsterdam
Op zondag 24 oktober houdt Miranda Beems Wine Import een overzichtsproeverij van haar Hongaarse kwaliteitswijnen die zeer geschikt zijn voor het najaar. Naast de wijnen kun je deze middag ook genieten van bijbehorende hapjes gemaakt door Thaïs Fernandez van Waargenoegen Catering (www.waargenoegen.nl).
Locatie van de proeverij is in de loods van Van Dijk en Ko (“Groothandel en Kleinhandel in Hongaars Antiek en Zo”) aan de Papaverweg 46 in Amsterdam-Noord. Dus niet alleen wijnen proeven maar ook originele meubels kijken!
Tijdstip: van 14.00u tot 17.00u
Locatie: Van Dijk en Ko
Kosten: Euro 8,00 p.p.
Kijk voor de routebeschrijving op www.vandijkenko.nl
Aanmelden via: info@mirandabeems.com
Zet de datum van deze proeverij met een keur van Hongaarse topwijnen alvast in je agenda!
HUNGARIA 55
Sinds 1955 wordt de mousserende wijn van het merk Hungaria door het huis Törley geproduceerd. Dit jaar wordt dus de 55-ste verjaardag van Hungaria gevierd en brengt Törley een special-edition uit, de "Hungaria 55". In een gelimiteerde oplage van 5555 flessen.
De extra droge wijn (dosage 4 g/l) is net als alle andere wijnen van het merk op de fles gegist en gerijpt. Goed te weten is dat Hungaria het enige merk in Hongarije is welke haar champagnoise via de "Méthode Transvassée" maakt. De Hungaria 55 onderscheidt zich van de andere wijnen van het merk: de basis wijn bestaat uit Chardonnay en Pinot Noir van wijngaarden rondom Etyek en Pázmánd, is 16 maanden in de fles gerijpt en wordt verkocht in een speciale verpakking.
Tijdens de presentatie op het 19-e Wijnfestival in Boedapest afgelopen september werd bekend gemaakt dat de wijnen alleen via de wijnvakhandel te verkrijgen zijn.
Meer informatie over de sprankelende wijnen van Hungaria zijn te vinden op de website van Törley: www.hungaria.cc en www.torley.hu
In Nederland worden Törley en Hungaria geïmporteerd door 4-Trading (www.4-trading.com)
Abonneren op:
Posts (Atom)